Wednesday 16 February 2011

Nisjeehandel - hjørnebutikken på nett


Jeg leste nettopp om Metronets erfaring med å starte nettbutikk for sko, og anbefaler alle å lese denne artikkelen om en gjeng som har startet en nettbutikk og driver markedsføring etter boka i 2011:
http://www.metronet.no/blogg/2011/02/9-maneder-med-nettbutikk-noen-erfaringer/

De tankene som ligger bak denne oppstarten representerer en måte å drive retail som kommer til å gjøre seg sterkt gjeldende som en konkurrerende modell for alle som driver retail i dag.

Hvorfor?

  • Det er svært lave investeringskostnader for å sette i gang, altså lav risiko og mange som vil prøve.
  • Kunnskapen som skal til for å lykkes er lett tilgjengelig og godt dokumentert på web.
  • Inntekten på hvert nye salg dekker marginalkostnadene, det er få eller ingen kostnader forbundet med å øke volum.
  • Nesten ingen ting brukes på markedsføring, trafikken og salg kommer fra søk og vareprat.
  • Å være liten er en fordel: Det er mye lettere å få en liten organisasjon til å være knallgode på én ting enn å snu en stor operasjon til å bli lære en ny måte å jobbe.

Merk at det er et markedsføringsbyrå som starter denne nettbutikken: De kan i prinsippet selge hva som helst, og lykkes de én gang gjentar de suksessen i en ny kategori.

Hvordan kan de lykkes uten markedsføring?

Dette er en form for ehandel som representerer det motsatte av hva Amazon og de andre store gjør. I stedet for å kommunisere “vi er gode på ehandel og her kan du kjøpe hva som helst” så sier de “vi er gode på én ting, og det er praktisk for deg å handle på nett”.

Altså en spesialistforretning på nett: Noen som du kan stole på og som er relevant for deg. De tiltrekker seg altså de som allerede er på jakt etter sko, og som søker på nett. Hva tiltrekker seg de som googler? Relevans! Og det kan en nisjebutikk på nett tilby.

Hvorfor vil dette påvirke alle som driver med retail?
  • Nettbrukerne har i mye større grad blitt vant til at nettet er et sted for personlig kommunikasjon. Det er ikke nødvendigvis hyggeligere å handle i butikken på hjørnet enn i nettbutikken til venninnen til kusinen din.
  • Som nettbrukere er vi impulsive og rastløse – vi vil ha behovene våre løst her og nå. Ehandel gjør at du får gjort transaksjonen raskt, men det tar tid å få varen tilsendt. Butikken tar lang tid å komme seg til, men løser både transaksjon og levering på stedet.
  • Kostnadene er så mye lavere at prisene vil ubønnhørlig friste oss til å handle på nett.
  • Vi har vært vant til å handle reiser og elektronikk på nett, men matvarekjedene kommer til å bruke enorme krefter på å overbevise oss om at ehandel også egner seg for alt annet.
  • Smarttelefoner gjør at vi er på nett hele tiden, og mobilen blir også betalingsterminalen (om kort tid).

No comments:

Post a Comment