Thursday 7 October 2010

Google starter en ny medierevolusjon, norske TV-kanaler vil bli slagmarkens ofre

Jeg vet ikke om det bare er nerder som meg som har fått det med seg, men Google gjør seg bemerket over dammen med å være godt på vei inn i TV-markedet med sin tjeneste “Google TV”.

Selv om det kan virke fjernt for oss i praktisk forstand, så innebærer dette sannsynligvis et teknologisk skifte som om få år vil få et momentum som gjør det til et paradigmeskifte innenfor medievaner. TV og internett er så sterke faktorer i folks mediebruk at når disse to kombineres mener jeg det er overveiende sannsynlig at vi vil få en stor endring i mediemarkedet – også i Norge.

Hvorfor og hvordan?

Her er noen viktige faktorer:
  • Google har enorm makt, både gjennom sin markedsposisjon og ressurser til å utvikle nye tjenester. Enhver aktør som får sitt marked berørt av Google reagerer umiddelbart fordi de ikke kan risikere å bli stående på stasjonen mens Googletoget går. Noen ganger bommer de, hverken Buzz eller Wave har tatt av, men når de treffer så utsletter de konkurransen. Hvem bruker karttjenester fra andre enn Google Maps? Hva gjør Tomtom og Garmin når Google Maps Navigation er gratis på Androidtelefoner?
  • Google TV konkurrerer på mange måter med Apple TV, og Apple kommer ikke til å sitte på gjerdet. De kommer til å lage latterlig gode produkter for å ta opp konkurransen, og etterspørselen i markedet vil komme som følge av kilovis med medieomtale og vareprat. Hvor mange Applefans sitter ikke og sitrer etter å få eplelogoen på TV-skjermen?
  • At både Google TV og Apple TV i begynnelsen er begrenset til det amerikanske markedet betyr at de vil ha lagt bak seg de fleste barnesykdommene før advokatene blir enige om rettigheter for det norske markedet. Norske forbrukere er usedvanlig raske med å ta til seg nye produkter fra disse merkevarene, så når dørene åpnes forventer jeg en svært rask utbredelse blant trendsetterne av norske forbrukere – raskere enn i mange andre land i Europa. En stor del av det vi allerede ser på TV er amerikanske filmer og serier. Hvorfor gå omveien via norske kanaler for å se disse? Avtaler med norske programleverandører vil ikke være avgjørende for disse produktene. NRK kan du se via nettleseren rett i TVen.
Det er viktig å forstå Googles hensikt og forretningsmodell kontra hva Apple gjør. Produktene konkurrerer, men på helt ulike premisser. Apple knytter til seg innhold for å selge hardware, mens Google lager åpne systemer for å selge søketjenester. De blåser i om du skal se på TV, YouTube eller opptak du har på din harddisk, enn si spille Flashspill eller lese nettaviser. Du starter selvfølgelig Google TV med et søk, og går videre med den linken som er mest relevant for deg. Da får Google betalt, og du fikk stimulert underholdningsbehovet ditt.

Nettopp dette er en detalj som kan endre hverdagen for medierådgivere totalt: Hvordan søkeoptimaliserer du TV-innholdet ditt? Tro ikke at du kan ignorere det – noen andre vil gjøre det før deg og bevise for sine kunder at deres konverteringsrater gir høyere ROI; forvent ikke noe annet enn at Google Analytics vil bli uunnværlig også for TV. Glem ikke at Google forlengst har solgt TV-reklame på samme auksjonsmodell som Adwords!

For å forstå hvor raskt dette kan endre markedet bør man kikke litt på utbredelsen av Androidsystemer for mobiltelefoner. For 18 måneder siden hadde knapt noen forbrukere hørt om dette, og om jeg husker riktig var det sånn cirka én relativt ukjent taiwansk produsent som laget en telefon med systemet. I dag er alle mobiltelefonprodusentene, med unntak av Nokia og Apple, med på å videreutvikle og promotere Android. Det selges allerede i dag langt flere Androidtelefoner i verden enn iPhone – og produsentene er hoppende glade for å ha fått drahjelp fra Google i konkurransen mot iPhone.

Disse mobiltelefonprodusentene er ikke overraskende også i stor grad de somme som lager TVer, for eksempel LG og Samsung. Sony kommer dem rett nok i forkjøpet og lanserer sin TV med Android innebygget den 12. oktober. Det er ingen overraskelse at enhver TV-produsent med hodet på rett plass jobber febrilsk med å lage løsninger for å gjøre TVene nettilkoblet, og ingen ting er mer gledelig for dem enn at Google har en gratis og åpen teknologisk løsning for dette. Når Google TV fått rettighetene avklart vil det med andre ord allerede være tusenvis av Tver i de norske hjem hvor programvaren allerede er installert. Programvaren heter Android – og vips har du flust av applikasjoner på Tven din!

Tror du at du trenger enda en vanskelig fjernkontroll for å styre Google TV? Nei. Selvfølgelig ikke. Du leser kanskje denne artikkelen på fjernkontrollen: En mobiltelefon med Android. En linje for søk, ett trykk på en knapp, så er du i gang. Nei vent, du bruker selvfølgelig “Voice Search” og forteller telefonen “jeg vil se på Sopranos” – og den viser deg programmet, enten det er i opptak eller direkte fra HBO.

TV-kanaler har plutselig mistet all sin relevans.

Relevante linker:
Google TV produktside - it'll blow your mind: http://www.google.com/tv/features.html
Fast Company skriver om saken, video med TV-apps: http://www.fastcompany.com/1692928/google-tv
Om søkeoptimalisering for TV: http://www.marketingvox.com/is-it-time-to-start-optimizing-the-web-for-tv-047847/
Sony TV med Android http://www.slashgear.com/sony-introducing-the-worlds-first-internet-television-on-october-12th-24104263/

2 comments:

  1. Jeg leste denne artikkelen på en iPad.

    ReplyDelete
  2. Da tror jeg hverken du eller jeg blir særlig overrasket om din iPad kommer til å fungere som fjernkontroll for Apple TV?

    ReplyDelete