Thursday 28 October 2010

Selvfølgelig! Spillkonsoll + internett = kabeldödare

Jeg kom nettopp over en artikkel på Ad Age med overskriften "Xbox or Cable Box? Game Consoles Emerge as Serious Threat to Cable". Selvfølgelig! At jeg ikke engang tenkte på det i min forrige post hvor jeg spådde at Google og Apples fremtidige TV-løsninger blir en trussel mot fundamentet i markedet for TV-programmer.

Det er et enda mer åpenbart alternativ til kringkastede TV-signaler i den boksen som hundretusener allerede har koblet til skjermen i stua: Xbox, Playstation og Wii. Artikkelen refererer til statistikk fra BBC som forteller at 10% av innholdet som blir vist gjennom deres web-TV-løsning iPlayer blir spilt av på konsoller. Dette tallet er isolert sett ikke så veldig høyt, men poenget er den underliggende trenden som går mot at mer av TV-innhold blir konsumert via internett og ikke kringkasting.

Det er to sentrale ulikheter mellom disse distribusjonsmodellene: Kringkasting fungerer godt til å distribuere samme budskap til mange mennesker på en gang, mens internett er godt egnet til å distribuere tilpassede budskap til mindre grupper av mennesker - helt ned til individer. Internettet sett utenfra ser nok svært fragmentert ut, i likhet med medieverdenen generelt.

I dette perspektivet betyr det ikke så mye om spillkonsoller står for 10% av bruken på webTV eller ikke, poenget er at det blir stadig færre som ser TV via en TV-kanal. Produsentene av innhold følger pengene, og det er bare et spørsmål om tid før de henvender seg et annet sted enn hos TV-kanalene med idéene sine først. Hele markedet for TV - både innkjøp og annonsesalg - står foran en grunnleggende omveltning når endringen får nok moment til å være disruptiv.

Den som tror at det går an å vente med å legge om forretningsmodellen sin tar feil - internettbefolkningen endrer vaner over natten, organisasjonen din bruker flere år. Poenget er ikke om bestemoren min kommer til å kjøpe seg Xbox for å se på Norge Rundt, men at BMW betaler for en sesong med Top Gear som kjøpesterke grupper ser via internett - rett på TV.

No comments:

Post a Comment