Monday 27 October 2008

Litteraturopplevelser på vei inn i den digitale tidsalderen?

Min eminente kollega Fred tok opp et interessant tema forleden dag:

En gruppe i den norske bokhandlerforeningen fremla i juni en rapport der man antok at punktet der et digitalisert marked vil få avgjørende betydning og for alvor påvirke hverdagen i forlag og bokhandel, vil melde seg om fra to til fem år. Bokhandlernes bekymring er naturligvis at e-bokkjøpere ikke vil føle behov for å oppsøke bokhandelen.

Her er artikkelen, den er verdt å lese.

Mitt syn er at svaret på spørsmålet om hva som skal til for å løfte boklesing inn i den digitale tidsalderen ligger ikke hos ingeniørene, men markedsførerne. De tekniske løsningene for smarte "digitale bøker" finnes helt sikkert der ute allerede, men er ikke tilgjengelige eller attraktive nok til at vi blir interessert og inspirert.

Jeg tror ett (av flere) viktig clue til å forstå hva som kommer til å flytte dette markedet ligger i journalistens misforståelse:
"Og vi venter fremdeles på det store, tekniske gjennombruddet, slik Apples iPod fikk for musikk."
iPod var ikke egentlig noen teknisk nyvinning, den representerte noe nytt kun gjennom markedsføring og brukergrensesnitt, og begge deler ligger etter mitt syn innenfor det som løses gjennom kommunikasjon. (Jeg mener ikke å skrive dette for å provosere noen iPod-fans, men det fantes rimelig mange andre MP3-spillere på samme tid som også var gode).

En annen innsikt ang. digital distribusjon av musikk er at det er ikke sikkert at iPod stod for en veldig stor del av salg/distribusjon ifht. å endre musikkøkonomien. MP3 kan spilles av på et utall andre spillere, men iPod er et symbol på den lette tilgjengeligheten og mobiliteten.

Slik sett er kanskje ikke Kindle/Readius/etc. det mediet som kommer til å bli mest brukt, men man savner kanskje symbolproduktet for å løfte dette ut av en generell grøt av konkurrerende produkter.

Forøvrig må vi vente oss en tilsvarende fragmentering av "lese-medier" som vi har sett med alt annet: iPod har ikke utkonkurrert stereoen i stua, Youtube er ikke et alternativ til kino, men en viss andel av det vi leser av bøker kan tenkes å bli fortært på en ny måte, dvs forskjellige digitale medier. Det i sin tur vil helt sikkert gi fruktbar såjord for litteratur laget for nye medier (lydbøker for mobil, sms-noveller osv er jo en del av dette).

6 comments:

  1. Jeg synes du har et godt poeng med henhold til at digitale bøker ikke vil overta for "gamle" medier. Jeg tror det er svært avgjørende å forstå situasjonsbetinget bruk. For eksempel vil jeg mene at fagbøker er strålende å ha digitalt tilgjengelig da disse kan være fulle av hyperlenker som gir de dypere funksjon enn en tradisjonell bok. Dessuten vil dette være utmerket for bruk og kast bøker som leses i kollektivfeltet. Den norske bokbransjen har nok ikke tatt dette innover seg ennå.
    Håper vi slipper og se platebransjen går digitalt repeterte igjen av bokbransjen, men det ser skummelt ut per dato.

    ReplyDelete
  2. Hei Aimar,

    det er et godt poeng med situasjonsbetinget bruk som du sier, i tillegg til å forstå at bøker er ikke bare bøker naturligvis.

    Det handler om stadig mer fragmentering i ulike medier. Jeg har en teori om at brukerorientert metode er en fin måte å jobbe seg gjennom et stadig større hav av muligheter for oss som markedsførere.

    Hmm... jeg ser et tema for en ny bloggpost i emning her :)

    ReplyDelete
  3. Det er langt i fra sikkert at utfordringen for bokbransjen i Norge er kjøp av digitale bøker. For min del tror jeg digitale bøker kun vil få volum innenfor f.eks lydbøker. Lesing i seg selv vil nok i stor grad foregå med vanlige bøker i all overskuelig fremtid.

    Utfordringen mht digitalt kjøp er kjøp av ordinære bøker på nettet vs. i bokhandel. Per i dag er det ingen link mellom bokjedenes fysiske butikker og nettbutikker. Det ene ser ut til å gå på bekostning av det andre. Der ligger nok hovedutfordringen: distribusjonen, ikke formatet.

    ReplyDelete
  4. Hei Hans Petter,

    interessant vinkling, men du argumenterer for så vidt ikke så mye for hvorfor vanlige bøker vil holde stand?

    Det minner litt om diskusjonen rundt MP3-formatet i seg selv, som tross alt er underlegent CD i kvalitet. Populariteten skyldes i stor grad tilgjengeligheten; både i form av mobilitet og distribusjon.

    Bøker er, som Aimar er inne på, mye forskjellig. Folk flest vil helt sikkert fortsatt ønske å pynte stua med bokhyller med prydbøker, men jeg har en snikende mistanke om at en viss del av pocketbøker som man drasser med seg på tog og fly vil bli erstattet av noe annet.

    Og lydbøker og evt. andre nye formater tror jeg vil komme til å vokse masse - men kanskje på bekostning av andre medier enn papirbøker? (F.eks. musikk på MP3, nettaviser på mobil m.v.)

    ReplyDelete
  5. Jeg tror det er viktig å se på formen for inntak av de ulike mediene.

    Musikk kan du lytte til når som helst, hvilket forklarer utviklingen i bruk av musikk. Lesing er noe helt annet.

    Se på papir- og nettaviser. Nettaviser (som kan leses hvor som helst og når som helst) preges av kjappe nyheter som leses på sekunder. Papiraviser som holder stand (og vokser) er aviser som man trenger mer tid til å lese. Eksempelet er avisen som vokser mest her i landet, Morgenbladet.

    Det samme tror jeg gjelder for bøker. Bøker trenger du tid til å lese. Du bruker mer enn fem minutter av gangen på en bok, derfor vil du finne situasjoner å lese i som ikke gjør det mer gunstig med en digital bok enn en vanlig bok. Dessuten bruker man veldig lang tid på hver enkelt bok, og sånn sett trenger du bare ha med én av gangen. Å måtte drasse med seg 20 cd'er på stranden i tillegg til en cd-spiller gidder jo ingen, men én liten bok?!? Joda, det tror jeg folk vil.

    Men så er jo jeg reaksjonær også da...

    ReplyDelete
  6. Jeg tror utfordringen for de fysiske butikkene blir å skape et like bra produkt som det amazon klarer.

    jeg har aldri blitt anbefalt andre bøker når jeg betaler for den boka jeg kjøper, jeg får sjelden høre at "Den boka der er det veldig mange som liker". konversasjonen rundt produktene er ikke tilstede.

    Jeg tror bokhandelen har sjansen til å skape ganske unike opplevelser, og det er metaproduktet de kommer til å vinne på.

    Kanskje burde de kategorisere annerledes? Kanskje bør det stå noen reisebøker ved siden av mat og vin-bøkene?

    Det føles deilig å gå inn i en bokhandel, men jeg gjør det altfor sjelden. Finn det elementene som trigger meg til å oppsøke den følelsen. kaffebarene rundt omkring er jo på linje med den tankegangen, men det finnes vel andre ideer?

    ReplyDelete