Friday 5 October 2007

Mobil 2.0?

Den neste mobile revolusjonen har latt vente på seg, på tross av å ha vært varslet en god stund i ulike former. Etter at mobilen ble allemannseie opplevde bransjen en overraskende endring av bruksmønster da tjenesten som var tenkt som en marginal del av folks mobilbruk, tekstmeldinger (SMS), uventet ble svært populær. Det var for mobiloperatørene en sterk inspirasjon til å tenke ut nye tjenester for mobilen, og i årene som fulgte ble det stadig varslet at tjenesten som skulle bli like populær som SMS var like rundt hjørnet. Tjenester som MMS, WAP og videotelefoni har alle utvidet mobilbruken på sin måte, men har i forhold til vanlig tale og SMS forblitt ytterst marginale tjenester.


$

Håpefulle markedsførere var snare med å se potensialet i en ny markedsføringsplattform, men det er hittil få andre enn operatører og telefonprodusenter som har klart å skape en sunn forretningsmodell basert på mobiltelefonen som medium. Mange har sett med dollartegn i øynene på Internettets muligheter for inntjening og potensialet for å overføre de samme strategiene til mobilen. Aller helst skulle dette skje gjennom å gjøre Internettet tilgjengelig på mobiltelefonen, og den grunnleggende tanken bak mange slike idéer har vært at når Internett-brukerne er villige til å oppgi visse goder som motytelse for gratis tilgang til innhold så ville mobilbrukerne gjøre det også.

Ken Elefant ga for under ett år siden på VentureBeat.com en liste over syv markedsføringstrategier for mobilplattformen som sammen med lesernes kommentarer under oppsummerer denne tankegangen. Dessverre har dette gitt liten resonnans hos brukerne. Forsøk på gratis mobiltelefoni i bytte mot å bli avbrutt av reklameinnslag feilet da det viste seg at brukerne heller ville betale for å slippe avbruddene. Annonser basert på nedlasting strander på at det i utgangspunktet går så tregt å laste ned innhold til mobilen at tålmodigheten ikke strekker til. Nettopp det at brukeren er i en mobil situasjon tilsier at bruksintervallene er korte, og avbrudd representerer en så vesentlig reduksjon i kvalitet på den tjenesten man egentlig søker at poenget med å bruke den forsvinner.


Form og innhold

Alle liker som kjent TV, og mobil-TV har vært spådd en gyllen fremtid. Likevel har det på ingen måte tatt av, men snarere blitt en like stor skuffelse som annen mediebruk på mobilen. Mønsteret i disse forsøkene synes å ha noe med form og innhold å gjøre, og det er to faktorer som er vesentlige: Mobilitet og størrelse, både i form av det visuelle og nedlastingstiden. Ett produkt som for tiden opplever stor etterspørsel søker nettopp å gjøre noe med dette. Opera Mini lar deg laste inn websider på mobilen via deres servere som preprosesserer websider og komprimerer dem både visuelt og i kilobytes før de vises på mobilen din.

Nytt forsøk

Er jeg så en dommedagsprofet hva gjelder mobilens fremtid som multimedia- og multikommunikasjonsplattform? Langt i fra. Det er etter mitt syn flere trekk ved de tjenestene og produktene som ligger i startgropen i dag som tilsier at mobilen om tre år i vesentlig grad blir brukt på en annen måte enn den gjør i dag.

Det er tre områder hvor mobiltelefoninnhold er i ferd med å utvikle seg til å bli tjenester som ikke bare er mulig å bruke på telefonen, men som faktisk er godt egnet til dette mediet: Epost, spill og musikk. Dette er ingen tilfeldighet, de har siden GSM-telefonene kom forbi bleiealderen vært en integrert del av produktet. Musikk – det sier seg selv at telefonen egner seg til dette, telefoni er jo lyd. Epost – er ikke dette bare en forlengelse av tekstmeldinger og MMS? Spill – Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye tid jeg bruke på ”Snake” på min Nokia 6110 da den var ny i 1998, men det var ihvertfall ikke for lite.

Hva er det så som gjør at det er en mobil revolusjon på gang nå, når de samme elementene alltid har vært der? Teknologien har sitt å si. Ikke minst i at mobilen ikke lenger er noen teknologisk lillebror til sine mer dedikerte fettere, men også at at de mer oppgavespesifikke enhetene blir mer like mobiltelefonene. Det holder ikke lenger for en mobiltelefon å gi deg plass til to-tre musikkalbum. Alle nye telefoner med respekt for seg selv skal være en fullgod erstatning til en MP3-spiller, men utvider i tillegg bruken med direkte tilgang til nettbutikk for å kjøpe nye låter. Å laste ned kopi av eposten din er ikke tilstrekkelig, telefonen skal kunne synkronisere direkte med epost- og kalenderserveren på kontoret. Laptoppen er overflødig. Playstation Portable har WLAN og er sannsynligvis et lite skritt unna å kunne tilby IP-telefoni, så Sony Ericsson lanserer tidenes underholdningstelefon med den suksessfulle bevegelseskontrolleren fra Nintento Wii.


Internett på mobilen, take two!

Det mobile internettet var ikke en sterk nok drivkraft til å utvikle de rette mobiltelefonene. Det rette verktøyet ble ikke utviklet med det for øyet å lage gode internettelefoner, men for å lese epost med vedlegg og spille spill trenger man god og stor skjerm. For å høre på musikk trenger man bra lyd. For å laste ned låter, spill og epost trenger man stor båndbredde. Hva følger av dette? Interessant nok blir telefonene plutselig svært godt egnet til multimediaopplevelser på internett.

Finnes det en parallell til dette? De personlige datamaskinene ble ikke først og fremst utviklet for å brukes på internett, men det ble populært å bruke internett da datamaskinene av andre årsaker var riktig utstyrt til dette formålet. De første kontorene laget ikke nettverk for å lese nyheter på nett, og Far fikk ikke modem til PCen hjemme for at sønnen skulle bruke leksetiden til BBSing.


Den ukjente faktoren

Verdt å merke seg her er at et teknologifirma sterkt tilstede på enhver PC hittil har hatt en heller beskjeden tilstedeværelse i mobilverdenen. De har nærmest i det stille bygget seg opp til å bli en ledende leverandør på områder som etter hvert får en langt mer fremtredende rolle i en mobil digital hverdag.

Microsoft har hatt god tid til å utvikle sitt operativsystem for mobiltelefoner, Windows Mobile. Firmaet er allerede en ledende leverandør av epostsystemer både for profesjonelle (Exchange/Outlook) og private (Hotmail). På spillmarkedet er de en betydlig aktør, både hva gjelder konsoller (Xbox) og spillutvikling til flere plattformer. Teknologiutviklingen bak Windows Media Player er kombinert med operativsystemkompetansen i Windows Media Center. Messenger-programmet er for lengst utvidet til å håndtere tale- og videosamtaler. Av de nevnte produktene som ikke allerede er på nett knyttes de raskt sammen gjennom Microsoft Live-nettverket: MSN Live, Xbox Live, Office Live og Zune Live.

Et vesentlig poeng er at Microsoft bruker enhver anledning til å geleide sine brukere innom annonseportalen MSN, men de setter aldri annonseringen i forsetet for utviklingen. Jeg nevnte Zune, Microsofts MP3-spiller, den nyeste versjonen er utrustet med WLAN.

Hva om MS lanserer en enhet som kombinerer firmaets toppkompetanse på alle felter i ett? Xbox, Windows Mobile, Media Centre, Media Player og Office, alt bakt inn i en mobil, til forveksling lik en MP3-spiller som Zune?

Hva om denne enheten like greit fungerer som en fjernkontroll i tillegg, og overflødiggjør alle andre dingser du har samtidig som den knytter din digitale mobile hverdag sammen med ditt digitale hjem og kontor? Hva er egentlig vitsen med å ha en mobiltelefon, en MP3-spiller, en PC og en video-og musikkavspiller hjemme som du skal slite med å få til å snakke sammen når du kan ha tilgang til all musikken din, alle filmene og alt du trenger av kommunikasjon gjennom en liten dings på størrelse med en mobil eller fjernkontroll? Hva om patentsøknaden (med litt velvilje) allerede finnes?


Fremtiden

Hva har dette å si for interaktiv markedsføring? Apples innsteg i mobilverdenen gir sterkt øket konkurranse hva gjelder mobilt innhold, og skillet mellom interaktiv og mobil markedsføring er raskt i ferd med å utviskes. Microsoft har betydelige annonseinntekter gjennom MSN og sitter neppe på gjerdet for å se markedsandeler forsvinne. De har tidligere vist liten interesse for salg av hardware ut over periferienheter. Deres incentiver ligger i å knytte softwaren sin til onlinetjenester – og deretter holde på brukerne i sitt univers. Konvergerende teknologi hva gjelder hardware er derfor i Microsofts beste ønske – de eier både tjenestene (LIVE), operativsystemet (Windows), programvaren og annonseplattformen (MSN).

Jeg har ingen fasit på hva fremtiden bringer innen interaktiv og mobil markedsføring. Jeg tør likevel vedde pensjonen min på at Microsoft ikke bare vil være med på det vinnende laget, de vil være en av premissleverandørene for hvilken form markedsføringen vil ta.


No comments:

Post a Comment